رسانه تاب آوری ایران کجاست؟

رسانه تاب آوری ایران کجاست؟ در سالهای اخیر از واژه تاب‌آوری بسیار شنیده‌ایم و  بی‌تردید  رسانه‌ها نقشی مهم در آشنایی ما با این مقوله داشته‌اند و البته در این میان «رسانه تاب‌آوری ایران» فعالیتی چشمگیر داشته است.

رسانه تاب آوری ایران کجاست؟

هر آنچه درباره ماهیت، اهداف و برنامه های پیش روی رسانه تاب آوری ایران لازم است بدانید

کسی نیست که نداند زندگی لبریزاز فرازو فرودهای بسیار است و آدمی ناچار است با دشواری‌های خُرد و کلان آن کنار بیاید. و این کنار آمدن و پشت سر گذاشتنِ سختی‌ها نیازمند تاب‌آوری‌ است.

در سالهای اخیر از واژه تاب‌آوری بسیار شنیده‌ایم و  بی‌تردید  رسانه‌ها نقشی مهم در آشنایی ما با این مقوله داشته‌اند و البته در این میان «رسانه تاب‌آوری ایران» فعالیتی چشمگیر داشته است.

«جواد طلسچی» مدیر رسانه تاب‌آوری ایران در این باره می‌گوید: این رسانه در واقع اولین رسانه تاب‌آوری اجتماعی کشور تلقی می‌شود و با برخورداری از تجارب مجموعه رسانه‌های مددکاری اجتماعی ایرانیان که با قدمت‌ترین  رسانه در حوزه مددکاری اجتماعی کشور محسوب می‌شود، بوجود آمده است.

گفتنی است، قبل از رسانه تاب آوری ایران ما در مجموعه رسانه‌های مددکاری اجتماعی ایرانیان چندین وبگاهِ تاب‌آوری را با گردش کار ملی ایجاد و مدیریت کردیم و تجربه کار در یک رسانه تاب‌آوری را با  ایجاد شاخه‌هایی در پایگاه اطلاع‌رسانی مددکاران اجتماعی ایران و  نیز به موازات آن در مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران  که امروزه با نام  پایگاه خبری  مددکار نیوز می‌شناسیم، ایجاد  کردیم.رسانه تاب آوری ایران کجاست

لازم به ذکر است که  خانه تاب‌آوری ایرانیان با عنوان یک شاخه از پایگاه  اطلاع‌رسانی مددکاران اجتماعی ایران  در  سال ۱۳۹۳ ایجاد شد و  در همان اثنا  باشگاه تاب‌آوری ایران، هم‌زمان با خانه تاب آوری  بعنوان یک شاخه از مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران بوجود آمد.

وی با بیان این که فعالیت همه این رسانه‌ها همسو با هم بوده، تصریح می‌کند: ترویج و توسعه مولفه‌های تاب‌آوری، گسترش پایگاه‌های رسانه‌ای در سطح کشور و آموزش  تاب‌آوری  برای سازمان‌ها و نهادهای مختلف اعم از دولتی و غیر دولتی و حتی بصورت رایگان برای سازمان‌های مردم‌نهاد از جمله اهدافی بوده که  «خانه تاب‌آوری ایران» بر اساس آن در سال ۱۳۹۳ فعالیتش را آغاز کرد.

بدین ترتیب با دعوت‌هایی که بعمل آمد، در مجامع  کشوری مهمی نظیر فوریت‌های اجتماعی در بلایا و برخی نشست‌های دانشگاهی دعوت شدیم، در اتاق‌های فکر قرار گرفتیم و ایده‌پردازی کردیم  که چطور می‌شود تاب‌آوریِ جوامع محلی در  مناطق آسیب دیده از بلایا را ارتقا بخشید.

ما در این زمینه  طرح‌های متنوعی به سازمان‌های دولتی و غیر دولتی ارائه دادیم و در این راستا همچنان در خصوص چگونگی  پیاده‌سازی و عملیاتی کردن  ایده‌ها و طرح‌هایمان یاری‌‌رسان هستیم.

این مددکار اجتماعی در ادامه  یادآور می‌شود:  ما در سال ۱۴۰۰  ایده رسانه  تاب‌آوری اجتماعی ایران را  به تیم تخصصی رسانه مددکاری اجتماعی ایرانیان ارائه دادیم.  لازم به ذکر است که این تیم تخصصی از افراد دارای مدارک دکترای مددکاری اجتماعی، روانشناسی و جامعه‌شناسی هستند که  به لطف خدا دور هم جمع شده‌اند.

رسانه تاب آوری ایران کجاست
رسانه تاب آوری ایران کجاست

البته  این افراد هیچگاه نخواستند اسامی آنها مطرح شود و در واقع  پشت صحنه رسانه‌های ما فعالیت دارند و  تا کنون بنده به نمایندگی از آنها در  مجامع  عمومی ظاهر شده و  بعنوان سخنگوی این مجموعه در عرصه‌های کاری قرار گرفته‌ام و وظیفه مدیریت این رسانه‌ها نیز از سوی این دوستان به بنده محول شده است.

فعالیت‌های رسانه‌های مختلف

طلسچی در بخشی از اظهاراتش می‌گوید: ایده ایجاد رسانه تاب‌آوری اجتماعی ایران در سال ۱۴۰۰رقم خورد؛ و  این رسانه را می‌توان بعنوان رسانه تاب‌آوری ایران تلقی کرد چرا که ما تا آن زمان فاقد چنین رسانه‌ای بودیم. باید توجه داشت تا قبل  از تشکیل آن،  سایت‌هایی مانند پرتال‌های قبلی ما  یا سایت‌ها دیگری  بودند که در حوزه تاب‌آوری فعالیت می‌کردند و همچنان فعالیت می‌کنند  اما اسامی  و  کارکردهای رسانه تاب‌آوری اجتماعی ایران با آنها متفاوت است.رسانه تاب آوری ایران کجاست

مثلاً  برخی از این سایت‌ها در زمینه  تولید کتاب فعالیت می‌کنند که اقدامات  خوب و قابل قدردانی داشته‌اند؛ ولی مجموعه ما   در حیطه‌هایی مانند ایده‌پردازی در حوزه‌های عملی ایجاد تاب‌آوری در مناطق آسیب دیده از بلایا و  یا ایجاد  تاب‌آوری در دانشگاه‌ها یعنی بیشتر در عرصه‌های اجرایی و عملیاتی  فعالیت داشته و همچنین  به تولید محتوا برای رسانه‌های مختلف، ازجمله  رسانه‌های تحت پوشش خودمان  پرداخته است.

یادآور می‌شوم که سه رسانه حیاتی  و مهم ما در وهله اول وبسایت مددکاری اجتماعی ایرانیان است؛ دوم پایگاه خبری اختصاصی مددکار نیوز با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سوم  رسانه تاب آوری ایران  talisweb.ir  است که  سال  ۱۴۰۰ پایه گذاری و در سال ۱۴۰۲ رونمایی شد و اولین رسانه تاب‌آوری اجتماعی ایران تلقی می‌شود.

کارگروه‌ها

 رسانه تاب آوری ایران دارای بخش‌های متنوعی است که هر کدام از آنها به همت یک کارگروه  تخصصی اداره می‌شود، طلسچی با بیان این موضوع  اظهار می‌کند:

بعنوان مثال ایده پردازی، مدیریت و اجرای فعالیت‌های آموزشی وپژوهشی تحت مدیریت رسانه تاب‌آوری ایران توسط کارگروه آموزش و پژوهش به انجام می‌رسد. آنها جدیدترین متون تاب‌آوری انتشار یافته در سطح دنیا  و  پایگاه‌های معتبر جهانی را  شناسایی و به شکل روان و بومی‌سازی شده ترجمه کرده و در رسانه تاب‌آوری ایران و بر حسب تشخیص تیم تخصی ما در پایگاه مددکار نیوز و یا پایگاه اطلاع‌رسانی مددکاران اجتماعی ایران منتشر می‌کنند.

همچنین کار گروه چند رسانه‌ای وظیفه تولید محتوای ویدئویی این رسانه را  عهده دار است که در آپارات، یوتیوب یا سایر شبکه‌های اجتماعی  ویدیویی بارگذاری می‌کند.  از سوی دیگر کارگروه مترجمان  هر گونه فعل و انفعالات و اخبار در حیطه تاب‌آوری اعم از رسمی و غیررسمی را شناسایی و ترجمه کرده و  در رسانه‌های تحت پوشش منتشر می‌سازند.

هم‌پوشانی برخی رسانه‌ها

طلسچی  درباره‌ی تعدد رسانه‌های موجود در عرصه‌ی  مددکاری و تاب‌آوری می‌گوید: رسانه تاب‌آوری اجتماعی ایران و بعضی رسانه‌ها به دلیل عنوان تاب‌آوری دارای هم‌پوشانی هستند، ولی متاسفانه این  هم‌پوشانی سبب می‌شود که  نوعی تداخل در شناسایی  سایت‌ها  توسط مخاطبان ایجاد شود.

هر چند رصد تخصصی این سایت‌ها خود حاکی از  چگونگی فعالیت این رسانه‌ها و محتوای تولیدی از سوی آنهاست اما در مجموع به‌واسطه هم‌پوشانی مذکور نتایج حاصل از جست‌وجوی مخاطبان می‌تواند موجب سلب انگیزه درعزیزانی شود که به تولید محتوا می‌پردازند.رسانه تاب آوری ایران کجاست

رسانه تاب آوری ایران کجاست
رسانه تاب آوری ایران کجاست

وی با بیان این که تیم رسانه تاب‌آوری اجتماعی ایران با تعهد بسیار مشتاق به اجرایی کردن ایده‌های خویش است، می‌گوید: یکی ازوجوه  مهم تمایز رسانه تاب آوری ایران با هر گونه  وبسایت هم‌پوشان دیگر مدل آموزشی این رسانه است.

افراد دارای تاب آوری عاطفی و مدیریت احساسات

افراد دارای تاب آوری عاطفی و مدیریت احساسات

تحقیقات در مورد جنبه اجتماعی مدیریت احساسات نشان می دهد که چه چیزی متمایز در مورد آن وجود دارد – و مزایای آن برای همه افراد درگیر چه می باشد؟
Are emotionally resilient people also skilled at soothing others

افراد دارای تاب آوری عاطفی و مدیریت احساسات: همه ما احساسات را تجربه می کنیم، اما مطمئناً همه آنها را به یک شکل مدیریت نمی کنیم. برخی افراد حساس هستند و در فراز و نشیب های مکرر سوار می شوند. در مقابل، دیگران دارای پوستی ضخیم و خُلق و خوی یکنواخت هستند. در اصطلاح روانشناختی، آنها در تنظیم هیجانی مهارت بالایی دارند. شاید بتوانید به دوستان، خانواده یا همکارانی در زندگی خود فکر کنید که با این توصیف مطابقت دارند. افراد دارای تاب آوری عاطفی و مدیریت احساسات

در عین حال، یک جنبه اجتماعی برای مدیریت احساسات وجود دارد. بسیاری از ما دوستان یا خویشاوندانی داریم که قادر به ارائه حمایت عاطفی ثابت هستند. وقتی ناراحتیم، استرس داریم یا احساس غمگینی می کنیم، اینها کسانی هستند که شانه ای برای گریه کردن به آنها پیشنهاد می کنند. آن‌ها در کمک به ما برای بازیابی دیدگاه و بازگشت به حالت یکنواخت ماهر هستند.

آیا تا به حال به این فکر کرده اید که این گروه ها – افرادی که می توانند احساسات خود را به خوبی مدیریت کنند و کسانی که در حمایت از دیگران مهارت دارند – در واقع همان افراد هستند؟ پاسخ می‌تواند بر این موضوع که برای کمک به چه کسی مراجعه می‌کنیم، و اینکه چگونه خودمان را می‌بینیم و اینکه آیا برای حضور در کنار دیگران مجهز هستیم یا خیر، تأثیر داشته باشد.افراد دارای تاب آوری عاطفی و مدیریت احساسات

“مطمئنم اگر از برخی افراد در این مورد سوال می کردید… آنها می گفتند، “خب، البته، من این شخص را می شناسم که در کمک به دیگران واقعاً عالی است، اما شاید در تنظیم احساسات خود به آن خوبی نباشد” یا، ” مدیر یک آزمایشگاه احساسات و خودتنظیمی در دانشگاه می‌گوید: «من این شخص را می‌شناسم که در هر دو فوق‌العاده است. “اما نکته دوست داشتنی در مورد علم این است که به ما کمک می کند این شهودها را کنار بگذاریم و این چیزها را تا حد امکان عینی مطالعه کنیم.”

توانایی مدیریت احساسات خود از دیرباز به عنوان یکی از مهمترین جنبه های شخصیت شناخته شده است. گفته می شود افرادی که احساسات پایدارتری دارند و تاب آورتر هستند، روان رنجورخویی پایینی دارند – و تمایل دارند از مزایای زیادی در زندگی برخوردار شوند، از جمله سلامت جسمانی بهتر و خطر کمتر افسردگی و اضطراب.

شرکت‌کنندگانی که بهتر می‌توانستند احساسات خود را تنظیم کنند، در کمک به دیگران برای مدیریت احساساتشان مهارت بیشتری نداشتند.

افراد دارای تاب آوری عاطفی و مدیریت احساسات دیگران

افراد دارای تاب آوری عاطفی و مدیریت احساسات دیگران

محققان استراتژی‌های مختلفی را که افراد برای تنظیم احساسات خود استفاده می‌کنند، مانند حواس‌پرتی یا ارزیابی مجدد (بازنگری مشکلات در یک نور مثبت‌تر) مورد مطالعه قرار داده‌اند و روش‌هایی را بررسی کرده‌اند که افراد با ثبات عاطفیِ متفاوت از افرادی که حساس‌تر هستند فکر می‌کنند. به عنوان مثال، شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد افرادی که در تنظیم احساسات خود مهارت دارند، یادآوری خاطرات مثبت‌تر را آسان‌تر می‌کنند.

تاب آوری چه چیزهایی نیست

تاب آوری چه چیزهایی نیست

بخش کوتاهی از سخنرانی دکتر جواد طلسچی یکتا «بنیانگذار رسانه تاب آوری ایران» در جمع اساتید برگزیده دانشگاه آزاد اسلامی استان گیلان

تاب آوری چه چیزهایی نیست

تاب آوری چه چیزهایی نیست: قبل از اینکه به چگونگی پرورش تاب آوری بپردازیم، من می خواهم مدتی را صرف برخی از باورهای نادرست در مورد تاب آوری کنم. اینها چیزهایی هستند که اگر می‌خواهیم در سازگاری با تغییر موفق باشیم، باید از آن‌ها بیاموزیم.

تاب آوری یک ویژگی یا منبع نیست، بلکه یک مهارت است.

بسیاری از مردم این اشتباه را مرتکب می شوند که تاب آوری را نوعی ویژگی ذاتی می دانند. مواردی که به ارث می برید، همچون رنگ چشم، کک و مک یا قد. در حالی که ممکن است برخی از جنبه‌های تاب آوری به ارث رسیده باشند (همچون خوش‌بینی ذاتی، سطح انرژی کلی و …)، ذهنیت عمدی و رفتار فعالانه شما نسبت به تغییر اهمیت بیشتری دارد.

تاب آوری، منبعی مانند پس‌انداز در حساب بانکی شما نیست

همچنین تاب آوری، منبعی مانند پس‌انداز در حساب بانکی شما نیست، جایی که بتوانید اعتبارات تاب آوری را ذخیره کنید و سپس در صورت نیاز آن را خرج کنید. در عوض، تاب آوری را به عنوان یک مهارت در نظر بگیرید. به طور خاص، مجموعه‌ای از مهارت‌هایی که می‌توانید یاد بگیرید، تمرین کنید و بهبود ببخشید. من هرگز به خوبی استف کوری در شوت سه امتیازی نخواهم بود، اما با تمرین، مطمئنم که می توانم خیلی بهتر از الانم شوم. در مورد تاب آوری نیز اینگونه است.

تاب آوری به معنای متکی بودن به خود نیست، بلکه به معنای قابل تکیه کردن و قابل اعتماد بودن برای دیگران است.

دومین افسانه ای که می خواهم آن را رد کنم، همین ایده اتکا به خود است. که افراد تاب آور همه این کارها را خودشان انجام می دهند. آنها مستقل هستند، به هیچ کس دیگری نیاز ندارند. این موضوع نمی تواند دور از واقعیت باشد. هر سازمان، هر فرد، هر جامعه‌ای که تاب‌آور است، جایی است که مردم در آن گرد هم می‌آیند، جایی که حمایت خارجی وجود دارد، جایی که سهم مشترکی برای آینده‌ای مشترک وجود دارد.

ما باید این ایده را کنار بگذاریم که اگر کسی واقعاً سرسخت بود، می‌توانست آن را به تنهایی انجام دهد – این درست نیست و هرگز هم نبوده است. این کار را به تنهایی انجام نده. سعی نکنید مرد سرسختی باشید.

تاب آوری چه چیزهایی نیست
تاب آوری چه چیزهایی نیست

تاب آوری فقط به این معنی نیست که آن را (همچون آب نبات) بمکید و از بین ببرید! بلکه مستلزم ایجاد روابط، دادن و گرفتن، کمک به خیر بزرگتر و درخواست کمک است.

رویای زندگی در خارج از کره زمین، به تنهایی از دیگران، افسانه ای ایده آل است که ریشه در گسترش درنده خویی مردمان این جهان دارد. رها کردنِ آن کار آسانی نیست، اما برای ذهنیتی که برای کمک و همکاری متقابل ارزش قائل است، باید آن را از بین برد!

تاب آوری فقط فکر کردن و برنامه‌ریزی از قبل نیست، بلکه نیاز به انعطاف پذیری و احساس عدم اطمینان دارد.

اقدام پژوهی در مددکاری اجتماعی

اقدام پژوهی در مددکاری اجتماعی

The Concept Of Action Research

اقدام پژوهی در مددکاری اجتماعی: در این مطلب درباره مفهوم اقدام پژوهی، توسعه تاریخی اقدام پژوهی در بخش مددکاری اجتماعی، درک نقش محقق در اقدام پژوهی و بازتاب در اقدام پژوهی خواهیم خواند.

در تحقیقات سنتی، اعم از کمی و کیفی، نقش محقق مانند یک مشاور است. اغلب، سازمانی که می خواهد تحقیق را انجام دهد، به محققین نزدیک می شود و از آنها می خواهد که تحقیق در مورد موضوع/پروژه را انجام دهند. سپس محققین پیشنهاد تحقیق را توسعه می دهند،

روش شناسی را طراحی می کنند، ابزار جمع آوری داده ها را ایجاد می کنند، داده ها را جمع آوری می کنند، داده های جمع آوری شده را مدیریت و تجزیه و تحلیل می کنند و گزارش را می نویسند.

پژوهشگران گزارش و یافته های خود را به سازمان ارائه می کنند و اقدام یا مداخله توسط سازمان انجام می شود. محققین افراد خارجی هستند که ممکن است به اندازه مجریان/ برنامه ریزان با واقعیت های میدانی آشنا نباشند.

آنها معمولاً کنترل کمی در نحوه استفاده از یافته های تحقیق توسط دست اندرکاران/ مجریان دارند. نقش دست اندرکاران/ مجریان در تحقیقات سنتی محدود است. آنها ممکن است به عنوان پاسخ دهندگان یا سهامداران کلیدی برای شرکت در تحقیق دعوت شوند.

آنها ارتباط چندانی با طرح تحقیق یا نحوه برنامه ریزی یا کنترل تحقیق ندارند. بنابراین، در تحقیقات سنتی، پژوهشگران و مجریان/ مجریان پروژه دو گروه متفاوت از افراد هستند که نقش‌هایشان به ندرت همپوشانی دارند.

پایداری به عنوان مؤلفه تاب‌آوری و بالعکس

پایداری به عنوان مؤلفه تاب‌آوری و بالعکس

تاب آوری و پایداری: شباهت ها و تفاوت ها در برنامه های مدیریت زیست محیطی

تاب آوری و پایداری: استراتژی‌های اجرایی موجود در ادبیات را می‌توان با استفاده از سه چارچوب تعمیم‌یافته که اهداف پایداری و تاب‌آوری را در بر می‌گیرد، دسته‌بندی کرد: (۱) تاب‌آوری به عنوان مؤلفه پایداری، (۲) پایداری به عنوان مؤلفه تاب‌آوری، و (۳) تاب‌آوری.

تاب آوری و پایداری

تاب آوری و پایداری: شباهت ها و تفاوت ها در برنامه های مدیریت زیست محیطی
Resilience and sustainability

در سال‌های اخیر استفاده‌های متفاوتی از واژه‌های پایداری و تاب‌آوری وجود داشته است، به طوری که برخی پایداری و تاب‌آوری را به عنوان یک مفهوم و برخی دیگر ادعا می‌کنند که آنها کاملاً متفاوت و نامرتبط هستند.

برای بررسی شباهت‌ها، تفاوت‌ها و چارچوب‌های مدیریت فعلی برای افزایش پایداری و تاب‌آوری، یک مرور ادبیات انجام شد که بر استفاده یکپارچه از پایداری و تاب‌آوری در زمینه مدیریت زیست‌محیطی متمرکز بود.

پایداری از طریق خط پایین سه گانه ملاحظات سیستم زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی تعریف شد. تاب آوری به عنوان توانایی یک سیستم برای آماده شدن برای تهدیدها، جذب اثرات، بهبود و سازگاری پس از استرس مداوم یا یک رویداد مخرب در نظر گرفته شد.

سه چارچوب مدیریت تعمیم‌یافته برای سازمان‌دهی پایداری و تاب‌آوری بر ادبیات تسلط یافتند: (۱) تاب‌آوری به عنوان مؤلفه پایداری، (۲) پایداری به عنوان مؤلفه تاب‌آوری، و (۳) تاب آوری و پایداری به عنوان اهداف جداگانه.

مشخص شد که پیاده‌سازی این چارچوب‌ها دارای اهداف مشترکی برای ارائه منافع به مردم و محیط زیست در شرایط عملیاتی عادی و شدید، با بهترین نمونه‌ها بر اساس شباهت‌ها و به حداقل رساندن تضاد بین تاب آوری و پایداری است.